fudbal igrač 820x555 - Fudbaleri koji su se kladili na sopstvene mečeve

Fudbaleri koji su se kladili na sopstvene mečeve

Na žalost svih ljubitelja sporta, u medijima se prilično često pojavljuju vesti o skandalima u vezi sa nameštanjem mečeva radi finansijske dobiti, a naročito je razočaravajuće kada čujemo da su i sami sportisti učesnici.

U srpskom jeziku se često za korektno ponašanje kaže da je – sportsko. Ovo bi trebalo da ukazuje na to da sportiste karakteriše posvećenost takozvanom fer pleju, međutim to nije uvek slučaj.

U ovom tekstu ćemo se osvrnuti na fudbalere čije je klađenje na sopstvene mečeve u nekom momentu odjeknulo kao glavna vest.

Španska kladioničarska mreža

Najskoriji skandal u vezi sa zaradama na kladionici putem nameštanja mečeva nam dolazi iz Španije. Krajem maja 2019. javnost je saznala za akciju španske policije koja je privela više osoba, pretežno fudbalera. Među njima je bio i bivšeg igrač Real Madrida i Olimpijakosa Raul Bravo, osumnjičen da je bio „mozak operacije“.

kinesja fudbalska asocijacija 300x225 - Fudbaleri koji su se kladili na sopstvene mečeveSkandal u kineskom fudbalu

Druga skorašnja vest o klađenju igrača na sopstvene mečeve došla je sa drugog kontinenta.

Početkom 2019. godine kineski mediji su preneli vest o četvorici fudbalera (Hao Đunim, Vu Ši, Ši Ke i Feng Šaoting) koji se sumnjiče za namerno gubljenje utakmice Kupa Azije protiv Irana. Usledilo je eliminisanje kineskog tima sa takmičenja, a pomenuti igrači imaju sve razloge za strah od kazne jer Kinezi znaju da budu rigorozni kada su nameštanja mečeva u pitanju (nekoliko sudija je zbog primanje mita dobilo doživotnu kaznu zatvora).

Danijel Staridž

Geografski bliži nama je slučaj Danijela Staridža koji je novembra 2018. optužen za klađenje i prosleđivanje informacija od značaja koje se tiču igrača i menadžera a koje nisu dostupne javnsti, što je kršenje pravila FA Engleske vezanih za klađenje. Staridž, u to vreme fudbaler Liverpula, tvrdio je da se nikada nije kladio na fudbalske mečeve.

Džoi Barton

Džoi Barton Njukasl 300x200 - Fudbaleri koji su se kladili na sopstvene mečeveJoš jedan slučaj iz engleskog fudbala – ovog puta začinjen priznanjem.

Aprila 2017. reprezentativac Engleske koji je prošao kroz Mančester Siti, Njukasl, KPR, Marselj i Glazgov, optužen je za klađenje na mečeve u kojima je i sam učestvvao. On je priznao da se tokom deset godina kladio na preko hiljadu mečeva i da među njima ima i onih u kojima je lično igrao, priznavši i da je imao probleme sa zavisnošću.

Usledila je kazna od strane Fudbalskog saveza Engleske – suspenzija na 18 meseci zbog klađenja i novčana kazna od 30 hiljada funti. Bio je to kraj karijere za ovog fudbalera.

Jedan bizaran slučaj iz italijanskog  fudbala

Svi smo nekad čuli, makar u šali, upozorenje da pazimo da nam neko ne stavi drogu u piće. Saigrače golmana Marka Paolinija sigurno niko nije upozorio da se paze timskog kolege.

Paolini je u flašice za vodu svojih saigrača ubacio sedative kako bi namestio meč i zaradio novac da otplati svoje kockarske dugove.

Potez očajnika – ponašanje fudbalera koji igraju meč na sedativima teško može proći kao uobičajeno i ne izazvati sumnje.