Dinamo stadion Minsk 820x615 - Značaj Lige nacija za evropski fudbal

Značaj Lige nacija za evropski fudbal

Velika međunarodna takmičenja nacionalnih timova imamo prilike da gledamo na dve godine – Svetsko i Evropsko prvenstvo naizmenično. U međuvremenu ima svega i svačega za gledanje, ali fali nam to međureprezentativno nadmetanje za trofeje koje je daleko zanimljivije od prijateljskih utakmica.

Novoosnovana Liga nacija ima za cilj da popuni tu prazninu, i što je još važnije – da slabijim reprezentacijama pruži šansu da odigraju više utakmica i dobiju pri tome priliku da se izbore za plasman na Evropsko i Svetsko prvenstvo van kvalifikacija. To je jako značajno za naš i naše komšije, jer naše reprezentacije do sada nisu imale toliko uspeha, niti toliko prilika da se pokažu u dobrom svetlu. Kako bismo mogli da učestvujemo i pratimo utakmice Lige nacija, moramo uvek biti informisani o svemu što je u bilo koju ruku povezano sa tim takmičenjem i utakmicama, tako da dok tražimo podatke po sportskim sajtovima i interesujemo se za predstojeće mečeve, naše komšije pokazuju interesovanje da saznaju više o tome Какво представляват промо бонус кодове? koje vole da koriste tokom ovakvih utakmica.

Nastanak i format takmičenja Lige nacija

Lako je pričati o istorijatu Lige nacija, igra se od prošle godine i učestvuju sve reprezentacije koje su članice UEFA. To je to, hvala, doviđenja.

Međutim, forma takmičenja je nešto drugo. Pedeset pet reprezentacija je podeljeno u četiri lige – dve sa po dvanaest timova, jedna sa petnaest i jedna sa šesnaest, a svaka liga ima četiri grupe u koje su po tri ili četiri babuške… ovaj, ekipe. Pa stvarno asocira na ruske „babuške“, ne?

UEFA Liga nacija format 300x172 - Značaj Lige nacija za evropski fudbal

Priča o tome ko s kim igra i za šta se bori je još komplikovanija. Bog neka je u pomoći onima koji bi da se ozbiljno posvete klađenju na Ligu nacija. Mi ćemo ovde reći samo da timovi mogu da napreduju u više lige ili da ispadaju u niže, a za titulu šampiona Lige nacija se bore timovi iz najjače A lige, kao i da svi timovi imaju šansu da se preko Lige nacija plasiraju za takmičenje na Evropskom prvenstvu. Kratko i (ne)jasno.

Šta ko misli o Ligi nacija?

Francuska Nemačka Liga nacija meč 300x240 - Značaj Lige nacija za evropski fudbalNije mala stvar imati priliku za plasman na EURO 2020 i moguće kasnije uključenje u kvalifikacije za Mundijal 2022. To jest, nije mala za nas i one poput nas. Za jače zemlje nije velika, niti im je potrebna.

Ostavimo po strani korist koju donosi mogućnost plasmana na Evropsko prvenstvo i vratimo se prvobitnoj ideji. Cilj je bio da se prijateljskim utakmicama doda pojačivač ukusa. Nikada igrači ne mogu da budu jednako motivisani za prijateljski i za pravi takmičarski meč. Selektori se takođe ne trude iz petnih žila da sastave najbolji mogući tim za prijateljsku utakmicu. A onda i navijačima bude dosadno. Ali da li je cilj ispunjen ako jakim timovima Liga nacija nije preterano bitna? I tu se vraćamo na pitanje koristi – da li se cilj može postići ako će „veliki igrači“ i dalje sastavljati kombinovane timove sa kojima ne bi išli na Evropsko i Svetsko prvenstvo?

Pilot epizoda

Septembra 2018. počelo je prvo takmičenje Lige nacija a prošlog meseca je Portugal slavio titulu pošto je u finalu pobedio Holandiju.

Da li je prva sezona novog takmičenja ljubiteljima fudbala bila zanimljiva? I jeste i nije. Recimo da nije bila nezanimljiva.

Navijači vole da odgledaju što više mečeva reprezentacija, a Liga nacija im je pružila za to priliku, plus – konačno smo mogli da vidimo borbe među jednakima jer su grupe formirane prema FIFA i UEFA rang listi.

Belorusija San Marino meč Lige nacija 300x249 - Značaj Lige nacija za evropski fudbalMeđutim, te prednosti drugačije vide ovdašnji gledaoci i oni iz zemalja koje dominiraju svetom evropskog fudbala. Slabijima Liga nacija daje dodatne mogućnosti da se raduju pobedama nacionalne reprezentacije, a takmičenje je dobro i za promociju fudbala u zemljama gde ovaj sport nije toliko popularan. Zato kod navijača zemalja koje imaju jače timove i redovni su učesnici svih velikih šampionata mečevi Lige nacija ne mogu da izazovu preterano uzbuđenje.

Ako „bogatima“ lično ovo takmičenje baš ništa ne znači, imamo problem, jer pitanje je onda da li će zaživeti, nema garancija da se neće ugasiti posle nekog vremena. Nakon jedne sezone ne možemo da kažemo šta će s Ligom nacija biti na duže staze, ali za evropski fudbal je svakako dobro što je UEFA pružila šansu „sirotinji“. Samo da „sirotinja“ ne ostane jedina koja tako misli.