Lester FC 820x615 - Premijer liga i Lester siti – Aždaja i carev sin

Premijer liga i Lester siti – Aždaja i carev sin

Kao deca slušamo i čitamo bajke – ako ne dobrovoljno, osnovna škola je obavezna a bajke su deo nastavnog programa, nema se gde.

Kad odrastemo, a često i ranije, shvatimo da sve to što se pripoveda u bajkama ne može da bude.

A onda Lester postane šampion Engleske.

Lester – sinonim za autsajdera koji neočekivano zablista

premijer liga 300x200 - Premijer liga i Lester siti – Aždaja i carev sinOd kada je 2016. osvojio englesku Premijer ligu, Lester siti postaje sinonim za sportiste i timove od kojih niko ne očekuje uspeh a oni postanu šampioni. To je scenario u koji retko verujemo ali mu se stalno nadamo jer vraća nadu u to da jaki nisu nepobedivi, da sportski uspesi nisu samo za malu grupu odabranih, da nije sve u novcu, jednom rečju – da ideja koja prožima sve bajke nije sasvim nerealna.

Ako klub čije su šanse za titulu na početku sezone 5000:1 može da postane šampion, onda i onaj nesretni najmlađi carev sin iz bajki pred koga se stavljaju nemogući zadaci možda nije sasvim izmišljen, i možda ni naše sopstvene težnje ka nekim stvarima nisu besmislene.

Kako je treći carev sin Lester prešao sve prepreke?

Da je neko pred početak sezone Premijer lige rekao da veruje da će Lester Siti osvojiti titulu mislili bi da je pijan, drogiran ili psihotičan. Ovaj tim je demantovao zdrav razum.

Najpre im je uspelo da za mnogo manje novca nego što neki drugi timovi troše dovedu pojačanje koje je bilo kasnije od presudne važnosti.

Svako će takođe istaći timski duh Lestera koji je u velikoj meri pokretala sila inata neke vrste. Ovu ekipu su gurali napred igrači „nedovoljno dobri“ za Premijer ligu.

Arsenal Lester siti 300x200 - Premijer liga i Lester siti – Aždaja i carev sinLester se zatim sasvim lepo izborio i sa problemom popustanja pod pritiskom. Poraz od Arsenala nakon pobeda nad Totenhajmom i Mančester Sitijem je mogao predstavljati tačku pucanja, ali nije. Nisu to bili ni trenuci kada su utakmicu protiv Vest Hama igrali sa igračem manje i gubili sa 1:0. Pribrano su išli dalje.

S druge strane je Arsenal, koji se izdvojio kao glavni rival Lesteru pošto su Mančester Siti i Mančester Junajted zaostali, svoju psihološku prednost nakon pobede u Emiratima prokockao. Lester je pomenutu utakmicu izgubio u poslednjoj sekundi, koga to ne bi omelo i ko to ne bi iskoristio? E pa eto, dešava se.

I posle odgovora na pitanje – isto pitanje

Čak i kada nabrojimo sve pametne odluke i važne osobine tima – nemamo konkretan odgovor na pitanje kako je Lester Siti maja 2016. podigao pehar Premijer lige jer i dalje deluje nerealno to da su se sve njihove prednosti i svi nedostaci drugih timova ispoljavali u pravim momentima.

Ali na kraju nije ni bitno imati sve odgovore. Ako ste nekada kao dete tražili od starijih konkretne odgovore na pitanja u vezi sa radnjom bajki, isto ih niste dobili, a opet – voleli ste bajke, bar neke.