prištinski stadion 820x547 - Budućnost reprezentacije Kosova

Budućnost reprezentacije Kosova

Nacionalni tim samoproklamovane države Kosovo nema budućnost jer ne postoji Kosovo kao država, samo njihovo učešće na međunarodnim šampionatima je neprihvatljivo.

Oni za koje se priča o reprezentaciji Kosova ovde završava ne moraju da čitaju dalje jer ćemo mi ipak govoriti o ovom timu. Možemo ga mi i ne priznavati za legitimni tim, ali FIFA i UEFA ga od 2016. priznaju, što im omogućava učešće na međunarodnim takmičenjima, sviđalo se to nama ili ne. Zato, umesto da polemišemo o tome kako i zašto su od strane međunarodnih fudbalskih organizacija priznaati, pričaćemo o samom timu čije postojanje ne možemo da ignorišemo.

Šta je reprezentacija Kosova pokazala do sada?

Pre prijema u FIFA i UEFA, kosovska reprezentacija je sa drugim nacionalnim timovima mogla da igra samo prijateljske mečeve u neformalnim međunarodnim takmičenjima, i to bez prikazivanja nacionalnih simbola.

golman 300x225 - Budućnost reprezentacije KosovaOd 2016. se stvari menjaju pa je Kosovo uzelo učešća u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018. pošto je naknadno ubačeno u kvalifikacionu grupu sa Islandom, Hrvatskom, Ukrajinom, Turskom i Finskom. Na ovim svojim prvim zvaničnim nastupima nisu slavno prošli, „izborili“ su se za poslednje mesto u grupi.

Ove godine reprezentacija Kosova pokušava da izbori plasman na EURO 2020. U grupi je sa Crnom Gorom, Bugarskom, Češkom i Engleskom, i za sada je odigrala tri utakmice – dve su završene nerešenim rezultatom 1:1 (protiv Bugarske i Crne Gore), a jedna pobedom (opet protiv Bugarske). Tek ima da se igra, ali ovo zapravo uopšte nije loš start.

Šta bi kosovski tim mogao da pokaže u budućnosti?

Zapravo je još Nostradamus u svojim proročanstvima govorio o reprezentaciji Kosova, samo je nije tako zvao, naravno; ali ako se pažljivo čita, jasno je da baš o fudbalskoj budućnosti Kosova govori tako da možda tačno znamo šta da očekujemo. Osim što ne znamo jer niti je Nostradamus pominjao Kosovo niti je lako predviđati razvojni put bilo kog tima.

fudbal lopta 300x300 - Budućnost reprezentacije KosovaOno što nagađanja u vezi sa ekipom Kosova otežava je činjenica da su tek počeli da se nadmeću sa drugim nacionalnim timovima za učešće u elitnim internacionalnim takmičenjima, nedostaje nam materijala za analizu. Iz istog razloga njima nedostaje iskustvo, uigranost, kontinuitet.

Neuspeh na kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018. je bio očekivan, da su kojim slučajem uspeli da odu u Rusiju, bilo bi to čudo u rangu mogućnosti da prođete kroz zid. Teorijski je moguće (kvantna fizika je puna neverovatnih teorijskih mogućnosti), ali još niko nije stvarno prošao kroz zid.

Solidan početak kvalifikacija za EURO 2020 pokazuje da su možda počeli da se uigravaju. Selektor češke reprezentacije Jaroslav Šilhavi je pred početak ovih kvalifikacija čak označio kosovski tim kao jedan od najboljih u grupi. Favorit je Engleska, ali po njemu drugo prolazno mesto može izboriti svaki od preostalih timova, pa naravno i kosovski.

Zaključak

Ako od švajcarske reprezentacije naprave svoju i potrude se, mogu da igraju neke lepe mečeve.

Priznajte da vam je smešna cela stvar sa švajcarskim timom. Dobro, uopšte nije smešno ako se setimo onih incidenata sa prvenstva u Rusiji.

Prilično smo sigurni da će neke zemlje sa dužom i bogatijom fudbalskom tradicijom, a ima ih mnogo, vazda izbacivati reprezentaciju Kosova u manje ili više ranim fazama međunarodnih prvenstava. Ipak, izvesne rezultate u daljoj budućnosti ne bismo isključili.