fudbal 820x548 - EURO 2020 kao šansa da popravimo ocene

EURO 2020 kao šansa da popravimo ocene

Sledeće godine nas čeka jedna fudbalska poslastica, EURO krem fudbala. Evropsko prvenstvo je uzbudljivo i kada naša reprezentacija ne učestvuje, još je zanimljivije ako se i ona plasira, a svakako da bismo najviše voleli da se i probije do neke više faze takmičenja.

Kako stoje stvari s našim nacionalnim timom pred EURO 2020? Kakve su nam šanse i da li je ovo prilika da se konačno pokažemo i da naša reprezentacija popravi loš utisak koji je ostavila u Rusiji prošle godine?

Kvalifikacije za EURO 2020

U ovom momentu još nismo ni blizu saznanja ko će se sve plasirati za takmičenje, kvalifikacije su u toku i tek ima da se igra, daleko je mart.

fudbalske lopte 300x169 - EURO 2020 kao šansa da popravimo oceneNaša reprezentacija je do sada odigrala tri utakmice grupne faze a rezultati su šareni – meč sa Portugalcima je završen rezultatom 1:1, slovenska braća iz Ukrajine su nas bombardovala ko NATO (5:0), ali smo onda mi uspeli da sredimo slovensku braću Litvance (4:1).

Kakva je to reprezentacija koja može da sa favoritom u grupi igra nerešeno, onda sledeću  utakmicu izgubi sa čak 5:0, a onda opet odigra dobro, ali samo prvo poluvreme? Pa to je srpska reprezentacija i mesta iznenađenju zapravo nema.

Reprezentacija Srbije je, u ma kom sastavu, često radila baš ovo: igra pristojno, onda nekako kao da je tom dobrom igrom završeno barem pola posla pa mogu da se opuste, onda vide da nisu završili ništa pa pokušavaju da nadoknade propušteno. To se dešavalo kako na nivou čitavih takmičenja, tako i na nivou pojedinih mečeva.

EURO 2020 kao prilika za iskupljenje

Srpski navijači imaju pravo da očekuju od svoje reprezentacije iskupljenje za katastrofu na Mundijalu u Rusiji (ranije katastrofe da i ne spominjemo).

Ukrajina ima dobar tim, pre početka kvalifikacija je ova reprezentacija označena kao favorit za prolazak dalje, pored Portugala. Ali izgubiti sa 5:0? Što je mnogo mnogo je. Ni kvalitet ukrajinskog tima ni psihološki pritisak pod kojim je bio naš nije sasvim prihvatljivo opravdanje za ovako loš rezultat.

fudbal šah strategija 300x251 - EURO 2020 kao šansa da popravimo oceneDalje, nema opravdanja za nekonzistentnost u meču protiv Litvanije. Počeli su odlično, a onda posle par golova kao da su prestali da se trude, igra se usporava i sve počinje da liči na improvizaciju. Da su Litvanci igrali bolje možda bi i izjednačili rezultat. Kada se stekne prednost, ne sme se olako protivniku davati prilika da nadoknadi zaostatak.

I ko je sad tu kriv? Igrači? Trener? Okruglost lopte i više sile? HAARP? Amerikanci, Vatikan? Osobina koja nam nikad nije dobra donela je ta da posle svakog neuspeha imamo opravdanje, nikad nije samo naša krivica. Možda i nije, ali to nije bitno, ono što bi trebalo nakon neuspeha raditi jeste analizirati sopstvene greške. Ako se svako kao pojedinac fokusira na ono što od njega zavisi, a onda se timski razradi strategija – ima nade za nas. Stoga – okruglost lopte, više sile, HAARP, Amerika i Vatikan nisu bitni. Igrači i trener jesu.

Da li će srpska reprezentacija iskoristiti svoju priliku?

Nismo sigurni da iko u Srbiji stvarno očekuje nešto od reprezentacije. Rekli smo da navijači imaju pravo da očekuju iskupljenje, ali imaju i penzioneri pravo da tuže državu zbog smanjenja penzija i očekuju nadoknadu, pa opet to ne rade jer niko razuman ne očekuje pozitivan ishod.

Ovog puta imamo i gratis šansu za plasman na EURO 2020 preko Lige nacija. Da li će reprezentacija svoje šanse iskoristiti? Malo verovatno. Da li bi mogla? Bi.