Феатуред Имаге Srpski fudbalski klubovi i Liga šampiona - Srpski fudbalski klubovi i Liga šampiona

Srpski fudbalski klubovi i Liga šampiona

Svi bismo voleli da vidimo domaće klubove u nekim višim fazama takmičenja Lige šampiona, ali razmišljanjem o tome zalazimo u domen naučne fantastike, jer je to zamislivo samo u nekom od teorijski mogućih paralelnih univerzuma. Ovde i sada velikim uspehom smatramo samo kvalifikovanje za ovo elitno evropsko takmičenje i zato se nadamo da ćemo barem u tome biti konsistentni, kako bismo u budućnosti mogli s makar malo većim uživanjem da gledamo utakmice, a eventualno i postavili neku opkladu posetom sajta Sportsko klađenje i slot igre, ukoliko nam timovi deluju obećavajuće.

Crvena Zvezda nam je prošle godine probudila nešto nade kada se izborila za plasman u Ligu šampiona.

Prošlost

паге пост имаге Srpski fudbalski klubovi i Liga šampiona Prošlost 300x199 - Srpski fudbalski klubovi i Liga šampiona

Šire gledano, jednom se desilo da Crvena Zvezda i osvoji Ligu Šampiona. Strogo gledano – ipak nije, jer je 1990/1991. takmičenje imalo drugačiju formu i zvalo se Kup šampiona. Liga šampiona kakvu danas poznajemo se igra od 1992.

Ostaje da svako po svom nahođenju tvrdi da Zvezda jeste, odnosno nije osvojila Ligu šampiona. Ako smatrate da nije, onda se do prošle sezone nikad nije plasirala u takmičenje, a ako biste ipak rekli da jeste onda od osvajanja Lige šampiona sve do prošle godine nije uspela ni da se kvalifikuje za takmičenje. Partizan je to uspeo dva puta ranije. Crno-beli su 1966. došli i do finala Kupa šampiona.

Dakle, imamo finale iz sredine šezdesetih i trofej s početka devedesetih kad Liga šampiona zapravo nije postojala, a onda do prošle godine ništa. Ovaj „ništa“ period je suviše dug da bismo ikad očekivali neki značajan pomak, a opet prošlogodišnji uspeh Crvene Zvezde je probudio nadu koja kod domaćih navijača nikad ne umire, samo spava… ili pada u komu.

Sadašnjost

паге пост имаге Srpski fudbalski klubovi i Liga šampiona Sadašnjost 300x199 - Srpski fudbalski klubovi i Liga šampiona

Zvezda se prošle godine u Ligu šampiona plasirala i ubrzo deplasirala – završila je svoje učešće u grupnoj fazi takmičenja. Nema veze, postigla je uspeh. E sad, ono što raspaljuje maštu srpskih ljubitelja fudbala, naročito navijača Crvene Zvezde je sledeći silogizam:

Prvak Evrope postao je tim Liverpula.

Crvena Zvezda je u grupnoj fazi pobedila Liverpul.

Dakle, Crvena Zvezda je potencijalni šampion.

Problem sa ovim silogizmom je što jeste zanimljiv, ali ništa više od toga. Ima ih u fudbalu mnogo.

Manimo se zato silogizama. Ponovnom podvigu Crvene Zvezde se nadamo jer nam je nakon prve odigrane utakmice prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona protiv Sudove dala razlog da verujemo da ona to može, ako se uozbilji.

Budućnost

паге пост имаге Srpski fudbalski klubovi i Liga šampiona Budućnost 300x199 - Srpski fudbalski klubovi i Liga šampiona

Navijači su očekivali pobedu nad Sudovom, a crveno-beli su umesto toga igrali… dobro. Trebalo bi bolje jer neće uvek imati sreće. Napadali su, stvarali šanse za golove, ali golove nisu davali; s druge strane su igračima Sudove dozvolili da im previše priprete i samo pukom srećom nisu golove primili.

Dakle ako dobro analiziraju ovu utakmicu, izvuku dobre lekcije iz grešaka, naprave na osnovu toga dobru strategiju za sledeći meč i sinhronizuju se na terenu – mogu dalje.

Ako izbore plasman za Ligu šampiona, možemo i mi da se nadamo da tako nešto više neće predstavljati čudo nego nešto što se očekuje s dobrim razlogom.